Floridasallad

Originalreceptet finns på Kolhydrater i Fokus, ett gott tillbehör som passar till det mesta. Eller varför inte göra som jag äta det som en lättare lunch.




Bacon och champinjoner tärnas smått och fräses knaprigt i stekpanna. När det svalnat blandar man med blomkål, isbergssallad och majonäs. Läskande och gott.

Lattemousse

Idén är hämtad från ICA:s frysdisk, där såldes dessa. Lite väl "dyra" kolhydratmässigt därför gjorde jag en egen variant.





Lite kaffe värmdes upp i en kastrull tills det började koka, det reddes sedan med en äggula så det tjocknade. Detta blandades med hårt vispad grädde och hälldes i små glas. Överst spritsad vispgrädde och ite kanel. Hela anrättningen toppades med ett par skivor jordgubbar och ställdes svalt innan serveringen.

Currykyckling

Kyckling och curry hör ihop... så är det bara!



Kycklingfilé, lök och champinjoner frästes i pannan. Kryddades med salt, peppar och en hel del curry och späddes med buljong, creme fraiche och vispgrädde. En burk castello tillsattes också och allt fick puttra tills det tjocknat till. Allra sist tillsattes lite broccolibuketter.

Mycket gott!

Fiskgratäng

Fisk igen, men nu gjord i ugnen.

image18

Jag hade plattfisk i frysen, den lade jag i botten på en eldfast form. Räkstjärtar, hårdkokta hackade ägg och kryddor över. I en bunke blandades creme fraiche, vispgrädde, kryddor och massor av persilja. Detta breddes ut över fisken och den fick stå i ugnen tills fisken blev färdig och det fått en fin färg.

Grillade skaldjursspett

Idén är hämtad från TV4+, Per Moberg gjorde dessa en gång och jag bestämde mig för att prova.

image15

I en marinad bestående av torkade örter, olivolja, salt, vitlök och vitt vin, har bitar av lax, vit fisk, pilgrimsmusslor, tigerräkor och champinjoner fått ligga och dra i några timmar. Bitarna träddes därefter upp på träspett och grillades på varje sida några minuter tills de blev färdiga..

image17 

Spetten serverades med hemgjord holladaisesås och lättkokt broccoli. mycket gott och väldigt uppskattat av min gäst som även fick potatis.

Rabarberpaj

Vad gör man när rabarbern i trädgården växer så det knakar? Jo, en paj förstås.

image11

I ärlighetens namn måste jag säga att det blev två pajer och en kräm, en vanlig smulpaj till Mannen och han älskar även kräm men den får han äta själv.

Min paj är gjord på lika delar kokos och malda hasselnötter i stället för mjöl, annars har jag gjort dom exakt lika. Mina rabarber är sötade med stevia, att äta osötade rabarber är nog att gå lite för långt.

Vaniljsåsen är hemgjord och består av vispad grädde, äggulor och ekologiskt vaniljpulver.

Rabarber innehåller ytterst få kolhydrater men både kokos och nötter är något jag inte tillåter mig så ofta på grund av kolhydraterna, så det här blir nog både första och sista gången för i år.

Grillpremiär

I går kväll dammades grillen av för säsongen, de ljumma härliga kvällarna gör att man inte vill sitta inomhus. Jag hade tagit fram kotletter ur frysen som jag lade i en marinad av olja, soya och diverse goda kryddor, de fick gotta sig i rumstemperatur flera timmar.

Eget aromsmör gjorde jag också, av smör, lite citronsaft och en gnutta rapsolja. Persiljan som stått i pallkrageodlingen hela vintern hade börjat växa och den kom nu väl till pass.

image10

Mannen med stort M vill ha potatis till men själv nöjer jag mig med en god coleslaw, den är gjord på strimlad vitkål, majonäs, creme fraiche och en gnutta fransk senap. Mycket läskande och god.

Hallongodis

Trots att man försöker gå ner i vikt måste man unna sig något gott ibland och med LCHF finns massor av godsaker att göra bara det inte sker för ofta.

image9

Ser inte detta alldeles delikat ut? Lätt som en plätt att göra och fort går det också. Mascarpone är en färskost som passar utmärkt i desserter, lite söt i smaken så man behöver inte tillsätta extra sötma om man inte vill. Hallon och rabarber är de frukter/bär som har lägst innehåll av kolhydrater så det använder jag mest, i det här fallet är det hallonen.

Mascarponen vispar jag till ett hårt skum tillsammans med vispgrädde, därefter blandar jag i lite färska eller frusna hallon som fått tina. Överst garnerar jag med några bär. Klart! Ät och njut.

Färsbiffar

Köttfärs är bra mat som man kan variera i oändlighet, helst använder jag fläskfärs men jag har en hel ko i frysen så i dag blev det nötfärs. Det smakar aldrig lika två gånger eftersom det mesta hänger på kryddorna.

image6

Den här gången anväder jag mig av torkade kryddor, jag har hittat dom på Willys bland varorna för invandrare. Det är godare med färska kryddor men man tager vad man haver.
Bacon, lök och vitlök är gott att blanda i, ost vet jag många använder men jag är inte speciellt förtjust i hårdost som fått smälta i ugnen, färskost går dock bra.

image7

Den färskost jag gärna anväder är Castello, i dag har jag tagit den med pikanta öreter, annars är vitlökssmaken en favorit till det mesta.
Allt blandas med färsen, ägg tillsätter jag för konsistensen och även en skvätt vispgrädde. Formas till biffar och steks på medelvärme i smör.

image8

En champinjonsås till gjord på enbart svamp och creme fraiché och lite kryddor smakar fint till och potatisen är ersatt av lite lättkokt blomkål. Gurkan ligger bara för syns skull, den äter jag inte eftersom den innehåller kolhydrater.

Matsäcksmat

En bra matsäck som kan ätas kall är omelettrullar, allra godast är dom om dom gjorts dagen innan. De är mättande och innehåller inte många kolhydrater. Originalreceptet finns här, jag har tagit mig friheten att modifiera efter min egen smak.

Börja med att göra omelettsmeten, jag använder ägg, vispgrädde, salt och peppar. Omeletterna steker jag på båda sidor som pannkakor och lägger på tallrik för att svalna

image2

Under tiden omeletterna svalnar gör jag röran, lök, vitlök,  färska champinjoner och bacon finhackas och steks knaprigt i lite smör. Detta får sedan svalna.

image3

Turkisk youghurt och en burk castello med vitlökssmak rörs ihop och blandas med lök/svamp/baconblandningen.

image4

Därefter brer jag den kalla röran på den kalla omeletten och rullar ihop.

image5

Som sagt, perfekt att ha med i matsäck. När andra sitter med sina tråkiga limpmackor njuter jag av en riktig måltid. Man klarar sig med en men om man är riktigt hungrig kanske två slinker ner.

Nu är det dags igen.

Varför startar jag då den här bloggen? Jo, på grund av att jag överätit en period och känner att jag gått upp i vikt igen, jag vågar inte ställa mig på vågen för att se resultatet men jag ser i spegeln att det är en hel del kilon.

Jag äter kolhydratreducerad kost, har även gjort det då jag gått upp i vikt men jag vet vad viktökningen beror på. Den här bloggen tänkte jag skulle hjälpa mig att hålla koll på saker och ting, även ge andra lite tips och recept.

Bloggen är alltså i första hand hjälp för mig själv men hittar någon något användbart så är det bara att ta till sig, kommentarer uppskattas.

RSS 2.0